Денят Община

54 осиновени кучета от началото на годината отчитат от Общинския приют в Шемшево

С лицензирана амбулатория вече разполага Общинският приют за кучета в с. Шемшево. Тя е оборудвана със съвременна технология и бе открита преди броени дни. В новото медицинско помещение ветеринарен екип ще кастрира безпризорните четириноги. „С откриването на новата амбулатория, се появи и доста нова работа за нас. Вече имаме заявка за кастрация на две домашни кучета. Все още оформяме документите и организацията”, обобщи за Общинското радио управителят на приюта д-р Глория Христова.

71 кучета са настанени в Общинския приют за безстопанствени животни в с. Шемшево в момента. За тях се грижат петима кинолози и двама ветеринарни лекари, един от които изпълнява длъжността управител на обекта. От създаването му през 2015-а година, Общинският приют се ръководи от д-р Глория Христова.

Общо 54 осиновени четириноги регистрират от медицинското помещение в Шемшево.  Техните нови стопани са предимно млади семейства с малки деца. „Зависи какво куче търсят – има хора, които избират куче за апартамент – изключително приятни и симпатични семейства идват при нас. Има и хора, които търсят дворни кучета – прави впечатление, че в последно време осиновяванията се правят от хора, които преди са гледали домашен любимец и имат отношение към животните”, посочи д-р Христова.

Животинките в Общинския приют в с. Шемшево живеят в добри условия, всяко от тях има свое място за сън, получава храна два пъти дневно и може да играе в достатъчно широк двор. Сред нещата, от които винаги ще имат нужда четириногите, е храната, която се приема под формата на консерви и гранули. Най-наложителна обаче се оказва нуждата от доброволци, които да социализират животните. „Нямаме нужда само от хора, които да идват и да разхождат кученцата, а такива, които да влизат в клетките, да ги обгрижват и да ги правят по-лесни за осиновяване. Има конкретни кучета, които имат нужда от повече внимание”, допълни Христова.

От 9 до 15 часа всеки ден без официалните празници и в събота се приемат посетители в приюта. В неделя институцията редовно приема като гости доброволците от организацията „Приятели на животните-Велико Търново”. „Не се е случвало да връщаме хора, които имат желание да посетят приюта”, акцентира д-р Глория Христова.

За допълнителни въпроси относно безплатната кастрация на дворни и домашни кучета може да се обадите на мобилния телефон на Христова 0885/623 993 или на стационарния 062/619-502, на който отговарят служителите от отдел „Околна среда” в Община Велико Търново.