Култура Любопитно

53 събития очакват великотърновци на най-новия фестивал за града – „48 часа Варуша-юг“

Пъстра палитра от общо 53 музикални и културни събития обединени под фестивалното заглавие „48 часа Варуша-юг“ очаква великотърновци на 19, 20 и 21 август в едноименния търновски квартал.

4 музикални и 1 архитектурна сцена са предвидили хората от квартала, които са и организатори на феста. Съдействат им ентусиастите от търновското пространство за изкуство и култура ТАМ. Кръгла маса, лекции, филмови прожекции, концерти и изложби са заложени в програмата. Тя е направена така, че хората да могат да обиколят възможно най-много събития, които ще се проведат на пет основни локации – освен на плажа на река Янтра, събития са планирани още в Музея на архитектурата, Самоводската чаршия, панорамната тераса с глухарчетата и около паметника на Никола Пиколо.

„48 часа Варуша-юг“ е междуобщностен фестивал, организиран от всички, които са част от старинния квартал на Велико Търново – Варуша-юг. Идеята е да се представят сплотеността, която е присъща за квартала, и хората, които създават забавления, изкуство и култура в общността.

Стартът на феста ще бъде даден на 19 август в 12 ч. с пътуващата изложба „Дишай разумно!“ и още три симултанни събития, от които посетителите могат да избират. „48 часа Варуша-юг“ ще завърши в 12:30 ч. на 21 август с „Голяма паеля“ в Малкия интер.

Входът за всички прояви е свободен. Събитието е съфинансирано от програма „Изкуство и култура“ на Община Велико Търново. Пълната програма на фестивала може да откриете на фейсбук страницата – Варуша Юг (https://www.facebook.com/varushasouth), където на разположение е и QR код, който ви отвежда в интерактивна карта, откъдето може да видите всяко едно събитие, неговата продължителност и най-краткия път за придвижване от едно място на друго.

Гергана Нинова