Образование

Дипломира се първият випуск на Филиал Велико Търново към МУ – Варна

Шестнадесет медицински сестри и седемнадесет акушерки преминаха по червения килим на сцената на музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ в град Велико Търново, за да получат дипломите си от ректора на варненския медицински университет. Тържествената церемония по дипломиране на Първия випуск на филиала на висшето учебно заведение в старопрестолния град се състоя днес, 12 октомври.

Най-важното е, че тези смели дами, няма да си стегнат куфарите и да тръгнат с наученото, а ще останат тук в родината си, за да се грижат за българските пациенти, за българските майки, за българските деца. Като българска образователна институция ние си даваме сметка, че не е достатъчно да образоваме, а да изградим умения и професионални навици у младите хора. Можем да кажем, че сме изпълнили мисията си, само ако тези млади хора останат в страната ни. Защото тя се нуждае от тях!“ , това каза ректорът проф. д-р Красимир Иванов по време на церемонията. Той изказа своето възхищение към дипломантите за куража, смелостта и усилията да преминат по нелекия път на четиригодишното си обучение, за да решат да останат да работят в родината си. Проф. Иванов отправи благодарности и към кмета на град Велико Търново, областната управа и обществеността за усилията и желанието им филиалът да отвори врати в техния град.

Със свещички в ръка дипломиращите се медицински сестри и акушерки произнесоха клетвата, повтаряйки словата след директора на филиала доц. Диана Димитрова, отличниците от специалност „Медицинска сестра“ – Мария Гецова  и специалност „Акушерка“ – Румяна Лицанова.

Народният представител Станислав Стоянов изрази задоволството си от това, че всички дипломанти остават в страната, където има толкова голяма нужда от тях, а повече от половината са избрали да практикуват професията си в родния град Велико Търново.

Думи на поздрав към завършващия първи випуск на филиала и благодарности към ръководството на Медицински университет – Варна отправи и кметът на старопрестолния град в периода 2011 – 2019 година инж. Даниел Панов, по време на който бива разкрит филиалът. Изпълняващият длъжността кмет на община Велико Търново – г-жа Снежана Данева връчи на проф. Иванов и доц. Емануела Мутафова (декан на ФОЗ към МУ в пероида 2012-2018) Старопрестолни грамоти и плакети за особени заслуги за разкриване на филиала.

Старопрестолна грамота и плакет получи и отличникът на випуска Мария Гецова, както и награда за професионално израстване по време на следването от МОБАЛ „Стефан Черкезов“ – В.Търново. Всички отличници получиха парична награда от ректора и подарък от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Абсолвентите бяха наградени и от  Алианса на българските акушерки.

Специален поздрав към дипломиращите се отправи вокална група „Децата на Севлиево“ с ръководител Ваня Ангелска.

За да поздрави абсолвентите, на сцената на великотърновския театър пя и оперният певец Стоян Бончев.  Малко преди шапките  да полетят във въздуха, залата запя „На многа я лета“.

Гости на тържествената церемония бяха много ръководители на здравни, учебни и социални институции, съсловни огранизации, граждани на Велико Търново.

снимки – личен архив – МУ -Варна