Култура Любопитно

50 участници от цяла България ще се включат във фестивал на везмото и шевицата в старата столица

Летен фестивал „Времето извезано в шевици, изплетено в дантели” на везбеното и плетаческо изкуство и изложение-базар „Шарен свят” ще се проведат на 23 и 24 юни на Самоводската чаршия и в хана Хаджи Николи във Велико Търново.

Фестивалната програма започва на 23 юни в 11 ч. и включва поредица от творчески работилници и ателиета за деца и ученици. Ще бъдат показани плетива на една кука, работа с жива вълна, изработка на дантели и бродерии.

На 23 юни от 14 ч. във Винения център на Самоводската чаршия ще се проведе и творческа дискусия на тема „Любителските клубове по занаяти и тяхното развитие в България“, на която ще бъдат обсъдени различни теми във връзка с обмяната на опит, знания, умения и добри практики на клубове от цялата страна. 50 са занаятчиите, които са заявили участие в двудневното събитие. Целта на дискусията е създаване на мрежа за осъществяване на комуникация и обмяна на опит между творците.

Ще има и изложение-базар „Шарен свят“, което ще обхване дните преди и в традиционния юнски празник Еньовден. Ще бъдат показани традиционни занаяти и ръчно изкуство с участието на занаятчии от Регионалната занаятчийска камара, представители на читалища, клубове и занаятчийски камари от градовете Калофер, Русе, Шумен, Карлово, Г. Оряховица, Дебелец, както и селата Ресен и Хотница. Ще се заснеме филм за събитието с ателиетата, тжорческата среща, базара и дългогодишната история на Клуба по битова култура при НЧ „Надежда 1869” под девиза „35 години търновската нишка плете „Надежда”.

Организатори на събитието са Клубът по битова култура към Народно читалище „Надежда 1869” с подкрепата на Община Велико Търново и Регионална занаятчийска камара – Велико Търново.

Гергана Нинова