Денят

50 младежи от шест страни обсъждат във Велико Търново важни моменти от историята на Европа през 20 век

Първата международна среща по проект „Да помним европейските десетилетия“ /Remind me the European decades/ се провежда днес в зала 314 на Областната управа в старата столица. Тя е в рамките на програма „Европа за гражданите“, а партньор в дейностите е  Европейският информационен център във Велико Търново. В рамките на проекта млади хора от шест страни – Испания, Полша, Гърция, Германия, Сърбия и България, ще изследват и споделят заедно различни гледни точки за разнообразието и богатството на европейската история на 20 век, което ще им позволи да разберат по-добре развитието на Европа и ЕС, настоящето състояние на Съюза и процеса на изграждане на общите му ценности.

Срещата във Велико Търново е посветена на разпада на империите и социалните и политическите революции от 20 век. Участниците от Велико Търново представят на своите колеги от другите страни присъствието на Първата световна война и последвалите я събития чрез монументално изкуство – Паметника Майка България, чрез литература – “Крадецът на праскови“ и чрез живопис – творбите на Борис Денев. Активни участници в проекта са средношколци от клуб за ООН към Общински детски комплекс и студенти по политология от Философски факултет на ВТУ. Всяка страна участник ще домакинства една младежка среща до Парада на Шуман през май 2019 година.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ЧУЙТЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ ОТ ТЕОДОРА КАЛЕЙНСКА – РЪКОВОДИТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО: