Икономика

50 лв. сметка за ток през зимата – възможно ли е?

Инфраред технологиите навлизат все по-агресивно на пазара във Велико Търново и причините за това са прости – по-ниски сметки през зимата, по-естетичен вид на уредите, по-екологични и не на последно място – абсолютно безвредни за човека. Принципът на работа на уредите от новото поколение е коренно различен от традиционните конвенционални отоплители, които сгряват въздуха и горят много ток буквално „на вятъра”.

Инфрачервените нагреватели затоплят твърдите повърхности и обектите в помещението, където са инсталирани –стените, пода, мебелировката и разбира се – самите обитатели. Така обектите сами отдават вторична топлинна енергия на въздуха, така както нагретият асфалт продължава да излъчва  топлина през лятото. Достатъчно е да се заложи един единствен панел от 1 КW в помещение 20кв.м. с височина до 2,5 м.  Стига то да е добре изолирано, сметката ви няма да надхвърли 50 лв., дори на месец в най-лютата зима, категоричен е Даниел Кисьов, технически експерт във фирма-дистрибутор. Монтирани на тавана, инфраред панелите почти не се различават от обикновен окачен таван. Има ги под формата „топлещи картини” – имитират живописни репродуции. Инфрачервените лъчи не само вредни за човека, уверяват производителите – патентът е вдъхновен от естествените лъчения на слънцето.

Във Велико Търново – тази иновация ще въведат в Хакерспейс пространството, което Общината предостави на Клуба на програмистите. „За да можем през зимата да отопляваме това огромно остъклено фоайе търсим нещо по-модерно – не традиционните парно и климатици, които правят сметките космически. Търсим помощта на  местни фирми, за да монтираме инфрачервени панели – те са икономични, ефективни, създават чувство за комфорт без хабият енергия, за да топлят само въздуха. Мечтата ни е след време да монтираме соларни панели на целия покрив на ОДК и по този начин съвсем да затворим този цикъл“, споделиха от неправителствената организация.