Полиция

50 души пресякоха неправилно пред очите на Пътна полиция

Въпреки явното присъствие на три патрулки с шестима пътни полицаи, 49 пешеходци и 8 водачи бяха санкционирани в рамките на специализираната полицейска операция „Пешеходец“, която се проведе на кръстовището пред читалище „Искра“ в областния град. От всяка една от трите “зебри” в района имаше ясна видимост към патрулиращите автомобили на МВР и служителите на пътна полиция, които бяха облечени със задължителната сигнално-жълта жилетка, но това не впечатли нито един от близо 50-те нарушители, които бяха “сгащени” в груби нарушения на ЗДП, и то посред бял ден. Оказва се, че нарушителите ежедневно си спестяват разстоянието от по 10-на метра между зебрите, не се стряскат нито от пискливите клаксони на недоволни водачи, нито от погледите на пътните полицаи.

Служителите на МВР подчертават, че смелите граждани, които съкращават пътя си през едно от най-сложните кръстовища в града  не просто нарушават Закона за движение по пътищата, а създават реална предпоставка за нежелан инцидент. Кръстовището на улиците “Мармарлийска”, ”Бачо Киро” и “Васил Левски” е мястото, където почти целия градски трафик се “оттича” в края на работния ден, когато бе проведена и специализираната полицейска операция.

В рамките на вчерашната акция са образувани 6 бързи производства за нерегистрирани превозни средства и за неправоспособни водачи. Установени са двама, седнали зад волана дрогирани. Началникът на група Пътен контрол в сектор Пътна полиция Радостин Върбанов припомни, че глобата за неправилно пресичане е 20 лв., за прескачане на металните бариери е 50 лв. Точно 100 лв. заплаща водач, който отнеме предимството на пешеходец, а 200 лв. и отнемане на книжката за месец е наказанието при повторно нарушение.  Пътна полиция апелира  пешеходците да бъдат внимателни, да пресичат само и единствено на обозначените места. Униформените са категорични, че ще продължат да организират подобни акции и ще бъдат безкомпромисни към нарушителите.