Здравеопазване

35 209 лица в област Велико Търново са със завършен имунизационен цикъл

За периода от 16.09. до 29.09. за област Велико Търново е отчетена 14-дневна заболяемост от 387,9 на 100 хил. души население (червена зона, съгласно Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2). През последното денонощие в област Велико Търново са диагностицирани 59 (петдесет и девет) нови случаи на COVID-19.

Във връзка с регистрирани случаи на COVID-19 при: ученик от 5 клас в ОУ „П. Р. Славейков“ във Велико Търново; ученик от 4 клас в СУ „Г. Измирлиев“ гр. Горна Оряховица; учител в ДГ „Радост“ и помощншк-възпитател в ДГ „Пчелица“ в Лясковец, под карантина са поставени контактните лица и са разпоредени противоепидемични мерки (почистване и четирикратна дезинфекция на всички повърхности и помещения в училищата и детките градини, преминаване от присъствено обучение към обучение в електронна среда на карантинираните ученици за срока на карантината, недопускане на деца и персонал със симптоми на респираторни заболявания в детските заведения и др.).

По данни на Информационната система за борба срещу COVID-19 през последното денонощие са регистрирани пет починали лица от област Велико Търново – четири жени и един мъж.  В област Велико Търново са поставени общо 66 474 дози (с натрупване), от които през последното денонощие 287 (Comirnaty – 232, Moderna – 28 и Janssen – 27). Със завършен имунизационен цикъл са общо 35 209 лица (с натрупване).

Продължават ваксинациите срещу COVID-19 в разкритите временни имунизационни кабинети в лечебни заведения и в РЗИ – Велико Търново, в практиките на общопрактикуващите лекари, както и на записаните чрез електронния портал за регистрация на ваксинация срещу COVID-19 лица.

Подробна информация за работещите „зелени коридори“ в периода 29 септември – 01 октомври е публикувана на интернет страницата на РЗИ – Велико Търново – рубрика „Актуално“, „Имунизационна кампания“ – „Зелени коридори“.

На 2 октомври (събота)  в град Велико Търново ще работят следните временни имунизационни пунктове – на Самоводската чаршия (в Хлебната къща) от 9:00 ч. до 13:00 ч. Имунизациите ще се извършват с ваксините Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) и Janssen, по избор. И на територията на магазин „Метро“ от 10:00 ч до 14:00 ч. Всеки гражданин избрал да се ваксинира в пункта ще получи ваучер на стойност 20 лв., който може да се използва за пазаруване в магазина или да се дари за социално значима кауза в специално обозначени кутии на вход „Клиенти“ в търговския обект.