Култура

5 великотърновски художници ще участват в международен салон във Франция

Петима великотърновски художници ще представят творбите си на  международен салон на наивистичното изкуство, който ще се проведе от 30 август до 15 септември в Сен Жан Кап Фера, Франция. Това са Анета Ялъмова, Елена Стоева, Николай Стоев, Наташа Тихолова и Николай Тихолов.

В салона се включват автори от пет държави- България, Аржентина, Бразилия, Италия и Франция. Най-многобройна е българската група, което е своеобразно признание за родните художници. Всеки един от артистите се представя с пет творби в тема по избор. Събитието ще бъде официално открито на 1 септември, а сред официалните гости ще бъде и Принцът на Монако.

Това е трето издание на форума, като най-много участия в него има Николай Стоев. Творецът е познат в цяла Европа, затова организаторите поверяват на него задачата да селектира родните представители в салона. Той избира 15 артисти, които да станат посланици на българското изкуство в събитието.  „ В края на миналата година получих поканата да участвам. Тогава поех и задачата да подбера другите художници. Старах да намеря цветни и разнолики майстори“, поясни Николай Стоев.  Той се включва още в дебютното издание на форума, което се състоя преди 3 години и събра автори от 15 държави. „Флаговете на всички страни бяха издигнати. Имаше творци от най-различни краища на света. С някои от тях и с организаторите на салона все още поддържам връзка.“, допълни Стоев.

Изложбата ще бъде подредена в културното пространство „Нептун“. „То се намира на брега на морето до яхтеното пристанище. Там има обособен салон, в който се провеждат най-различни прояви“, разказа Елена Стоева и допълни, че с нетърпение очаква срещата с другите автори, с които са завързали приятелски отношения.

7 от родните творци ще присъстват на откриването. Разходите за транспортирането на всички произведения до Франция и за пътуването на артистите са били покрити от анонимен благодетел. „Единственото, което знам за него, е че е българин.“, обясни Николай Стоев.

 

Диана Колева