Образование

49,78 среден брой точки по БЕЛ и 33,36 по математика постигнаха седмокласниците в областта

49,78 е средният брой точки при 100 възможни от националното външно оценяване по български език и литература след 7 клас в област Велико Търново. Резултатът е с 1,54 точки по-нисък спрямо миналогодишния, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева. На изпита се явиха 1701 момичета и момчета.

По математика е постигнат среден брой 33,36 точки, с почти 4 точки по-висок в сравнение с предходната година, каза инж. Личева.

В 17 от общо 58 училища децата са повишили успеха си и по двата предмета. Сред тях са СУ „Николай Катранов” в Свищов, основните училища в селата Ореш, Върбица, Майско, както и в град Сухиндол. В 14 от школата се наблюдава намаление на успеха. Най-нисък е той  за възпитаниците на училищата в Леденик и Писарево, където е имало по двама седмокласници. Спад се отчита и във Върбовка, Камен, Джулюница, Раданово, Килифарево, СУ „Владимир Комаров” във Велико Търново. „Това е показател, че там обучението в електронна среда трудно се е случвало, има сериозни пропуски в организацията и ще потърся отговорност”, коментира началникът на РУО.

Заявленията за участие в първия етап на класиране за прием на ученици в VIII клас ще се приемат от 3 до 7 юли. Документите могат да се подават онлайн на сайта https://priem.mon.bg или на хартиен носител в определените от РУО училища. За Велико Търново приемното място е ОУ „Бачо Киро”.

Подробна информация за сроковете и начина на кандидатстване е публикувана на официалната страница на РУО – Велико Търново.