Култура

„48 часа Варуша юг“ ще радва великотърновци и догодина

Фестивалът „ 48 часа Варуша юг“ приключи преди броени дни , а организаторите му вече се захващат с планове за следващото издание, което ще проведе догодина. Това сподели Галин Попов от сдружение „VTEVENTS“, един от двигателите на инициатива за възраждането на културния живот в тази част на града.

Равносметката от първото издание на фестивала показва, че събитието е привлякло над 3000 посетители. „Заставайки до паметника на Никола Пиколо, се виждаха улици, изпълнени с хора, които танцуваха и се забавляваха свободно. Отсъствието на автомобили по пътя бе като сбъдната мечта за мнозина.“, разказа Галин Попов.

В програмата бяха включени повече от 53 събития.„ Първоначално бяхме обявили 53, но много артисти от различни краища на страната изявиха желание да се включат. Те се разположиха по улиците и представиха своите произведения там. Така се получиха и импровизирани изложби“, обясни Галин Попов.

В организацията на фестивала  се включиха над 150 човека, а планирането и подготовката  продължиха повече от 2 години. „ Още в самото начало, когато обявихме намерението си да реализираме събитието, много хора от квартала се включиха. 30 от първите 40 участници, които се събраха преди 2 години, са от „Варуша“, сподели Попов.

Една от най-запомнящите се случки от фестивала за Галин е свързана с името, което са избрали за събитието. „Много често ме питат за него. Ние не сме си го измислили. Старата част на Велико Търново е много обширна. Искахме да конкретизираме локацията, отворихме картата и прочетохме „ Варуша Юг“ и „Варуша Север“. Решихме да се насочим към “Варуша Юг“. Един ден, когато бях на плажа на р. Янтра се видях с възрастна двойка от квартала. Поздравих ги и попитах какво мислят за инициативата. Те ми отвърнаха, че всичко е много хубаво, но не могат да разберат как тези софиянци са решили да кръстят така фестивала. След приключването му ги видях отново и ги попитах за мнението им отново. Името вече не беше толкова важно, в тях бе останала силната емоция от колективното изживяване.“, спомни си организаторът.

Емоцията, която всички посетители успяха да изпитат през миналия уикенд, е и най-важното за екипа, който осъществи проявата. „ Тя ни зареди и решихме да използваме енергията и събрания ентусиазъм, породен от събитието у аудиторията, в институциите и в нас, като още тази седмица ще определим датата за следващата година, за да може да свършим още по-добра работа, да го направим още по-впечатляващо“, допълни Галин Попов.

Диана Колева