Образование

425 квестори в област Велико Търново ще следят матурата по Български език и литература

1608 зрелостници от област Велико Търново са подали заявления за участие в матурата по Български език и литература, която ще се проведе на 19 май. За изпита са подготвени 171 зали в 23 училища. 425 квестори ще следят видеонаблюдението и спазването на дисциплината. Препитването започва от 8,00 часа, но абитуриентите трябва да са в училищния двор в 7,30 и до 7,45 да са заели местата си в изпитните стаи. Те трябва да носят със себе си служебна бележка за допускане до изпита, документ за самоличност и маска. На входа медицинско лице ще измерва температурата на всяко лице, а в сградите са осигурени профили за дезинфекция на ръцете, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Розалия Личева. Към момента няма информация за момичета и момчета, поставени под карантина, но в учебните заведения са обособени резервни зали в случай, че се яви такъв зрелостник или по време на изпита се почувства недобре и покаже симптоми.

За втората задължителна матура по предмет, избран от ученика, подадените заявления са 1092. Математика, Биология и здравно образование и География и икономика са най-предпочитаните от дванадесетокласниците дисциплин за проверка на знанията.

„Създадени са условия за провеждане на държавните зрелостни изпити. Очакваме всички допуснати да се явят, за да покажат резултатите от обучението си през последните години“, коментира Личева.