Здравеопазване Образование

4 проекта на великотърновски ученици са номинирани в конкурса „Посланици на здравето”

30 проекта на ученици от 1-ви до 12-ти клас от цялата страна са номинирани в XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 г. Четири от номинациите са на великотърновски възпитаници.

„Супер Здраве и госпожица Хигиена“ е проектът с ръководител Грета Косева от Основно училище „П.Р.Славейков“ в старата столица, номиниран във възрастовата група 5-7 клас.

Албена Иванова ръководи проекта „Химия в храната“ на възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм „д-р Васил Берон“, класиран в групата 8-12 клас. В същата група е проектът на Спортно училище „Георги Живков“ „Здравословен модел на хранене при активно спортуващи ученици 5-12 клас – ключ към високи спортни постижения“. Проектът е под ръководството на Мирослава Петърчева и Стефан Стефанов.

Четвъртия номиниран проект в конкурса е с ръководител Славка Проданова, изготвен от учениците на Професионалната гимназия по туризъм „д-р Васил Берон“, под надслов „СТАРТ- и – РАЙ“.

Конкурсът „Посланици на здравето” се организира в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите, Офиса на СЗО в България и Българския младежки Червен кръст.

В проектите са реализирани интерактивни дейности за ограничаване на рисковите за здравето фактори, които включват: спортни прояви – състезания и турнири по футбол, баскетбол и др.; туристически и еко походи; ролеви игри; дебати и дискусии; сътрудничество и работа в екип между поколенията с цел запазване на българските традиции; разработени са сайтове и електронни книги за здравословен начин на живот и хранене, почистване на замърсени райони в различни населени места в страната и др.

Във връзка с обявеното извънредно положение и въведените противоепидемични мерки за ограничаване на COVID-19 на територията на България тази година няма да се проведе официално награждаване.

Номинираните участници ще получат грамоти и предметни награди, изпратени до директорите на техните училища.

Министерството на здравеопазването изразява благодарност към всички ученици, учители, ръководители на училища и граждани, участвали в проектите в XII-то издание на Национален ученически конкурс „Посланици на здравето” 2019/2020 г.!