Култура Община

395 млади актьори идват във Велико Търново за фестивала „Малкият принц”

От 3 до 6 май 2019 г. в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново, ще се проведе поредното XIV издание на Националния фестивал за детско-юношеско театрално творчество „Малкият принц“. Събитието е организирано от Община Велико Търново и Народно читалище “Извор – 1873” с. Самоводене.

Официалното откриване е на 3 май /петък/ в 9:30 часа.

Тазгодишното издание ще потвърди реномето на фестивала като едно от най-големите събития на детско-юношеската театрална сцена в България. Участие ще вземат 26 детски и юношески театрални състава с общо над 395 млади актьори. Те ще представят 26 спектакъла, съответно 14 в детската възрастова група и 12 в юношеската.

Участват формации от цяла България – Велинград, Кърджали, Пазарджик, Стара Загора, Варна, София, Нови Пазар, Разград, Кюстендил и др.

Велико Търново ще бъде представено от Театрална студия при Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” – Велико Търново. Младите таланти ще закрият фестивала на 6 май с пиесата „Криворазбраната цивилизация“ по Добри Войников. Сред другите представители на търновския край са състави от Дебелец, Церова кория и Шемшево.

Конкурсната програма се провежда в две категории: първа група – театрални формации с участници до 14 години и втора група – от 14 до 19 години. Съставите от първа група се представят на 3 и 4 май, а тези от втора – на 5 и 6 май.

Авторитетно жури, председателствано от известния български актьор, театрален режисьор и телевизионен водещ Николай Априлов, заедно с актьорите Веселин Калановски и Стефка Златкова, ще присъди общо 16 награди, осигурени от Община Велико Търново.

Наградите за спектакли са следните:

 

Голямата награда на Община Велико Търново – статуетка, грамота и парична награда от 350 лв. – за всяка от категориите.

 

I НАГРАДА –  плакет, грамота и парична награда от 300 лв.

II НАГРАДА – плакет, грамота и парична награда от 250 лв.

III НАГРАДА –  плакет, грамота и парична награда от 200 лв.

 

Индивидуалните награди се присъждат за всяка от категориите и са следните:

За най-добра мъжка роля: плакет, грамота и парична награда от 80 лв.

За най-добра женска роля: плакет, грамота и парична награда от 80 лв.

За поддържаща мъжка роля: плакет, грамота и парична награда от 50 лв.

За поддържаща женска роля: плакет, грамота и парична награда от 50 лв.

Допълнителни награди ще бъдат връчени от читалищата в с. Самоводене и гр. Дебелец.

Младите участници във фестивала ще имат възможност безплатно да посетят крепостта Царевец. Жестът е от кмета на Велико Търново Даниел Панов.

Входът за всички спектакли в голямата зала на МДТ „Константин Кисимов“ е свободен. Богатата програма на фестивала започва от 9:30 на 3 май (петък) и продължава до 18:00 часа на 6 май (понеделник). Подробна информация е качена на следните адреси: http://festivalmalkiyatprints.info https://www.facebook.com/events/2256826084574655/.

 

Община Велико Търново кани всички деца, ученици и техните учители и родители да споделят този вълнуващ празник на театралното изкуство. „Заповядайте да подкрепим и да се насладим на младите театрални дарования на България. За много от тях това ще е първо излизане на голяма театрална сцена в толкова престижен фестивал, а и първо посещение в историческата и духовна столица на България!“, споделят организаторите.