Култура Община

385 хиляди лева за културен календар 2018 очаква Велико Търново

385 хиляди лева са предвидени за културния календар на Велико Търново през 2018 година. Средствата са  включени в проектобюджета на Общината, съобщи директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова. Още 50 хиляди лева се очакват за реализирането на програмата „Изкуство и култура”. „Това са проектни цифри, на 25 януари предстои гласуването на Бюджета и Инвестиционната програма на Община Велико Търново”, подчерта Църова.

Няколко кръгли годишнини ще бъдат отбелязани тази година в старата столица. Международното изложение „Културен туризъм” навършва 15 години,  събитието ще бъде по-голямо и различно, тъй като се съчетава с програмата във връзка с Европредседателството, информира Нелина Църова. 10-годишнината от възобновяването на фестивала „Сцена на вековете” и 110-годишнината от обявяването на Независимостта са другите мащабни събития, които ще бъдат отбелязани подобаващо във Велико Търново през 2018-а.

„Надяваме се да успеем да се справим с предвидените средства. Успяваме да се справяме благодарение на партньорството ни с културните институти и независимите културни оператори. За да се получи един качествен културен продукт, e необходимo  обединяване на усилията на администрацията и творческия ресурс на културните оператори. Община Велико Търново наистина се старае да създаде  всички необходими условия да се случат всичките културни събития, но не е редно да поема и всички разходи за това. Споделената отговорност и обединяването на идеите и усилията е един от факторите, в резултат на който Велико Търново има толкова богат и разнообразен културен живот”, допълни Нелина Църова.

От 1 май 2012 година тя ръководи дирекцията „Култура, туризъм и международни дейности” в Община Велико Търново. Администрацията от десет души, заедно с колегите от сектор „Други дейности на културата”, работят на екипен принцип. „За всяко събитие има определени хора, които го реализират, един от тях е координатор. Преживяваме всяко събитие, което правим. За нас това не е само работа. За повечето от нас това, което вършим, е призвание и кауза”, сподели Църова.