Община

37 архитекти подготвят задание за новия градски център

Вчера кметът на Велико Търново Даниел Панов проведе работна среща с 37 архитекти, инженери и градоустройствени експерти, съвместно с които се изготвя заданието за един от най-значимите инфраструктурни проекти в града през последните десетилетия – изграждането на нов градски център на площ от приблизително 170 дка на територията на Старото военно училище. Предстои да бъде обявен международен конкурс за изработване на проект на градското ларго, припомни още градоначалникът.

 В рамките на т.нар. „Мастърплан“ се предвижда да има повече озеленяване и по-малко строителство, в съотношение – 60/40%. Очаква се да бъде обособено голямо място за спортни съоръжения, пешеходно ларго и повече паркоместа. Даниел Панов припомни, че по ОП „Региони в растеж“ е заложен проект за строителство за голям конгресен център. На мястото, където се е намирало първото военно училище в България ще има още нова библиотека, военен музей, етнографски музей, какъвто на територията та града няма, обмисля се дори вариант за аквариум с речни риби.

Екип от най-добрите великотърновски архитекти предложи целият терен да бъде разделен на три строителни етапа, за да може по оформянето на новия градски център да се работи планово и не на парче. Нещата в Старото военно училище ще започнат да се случват още от следващата година“, подчерта Панов. По негови думи, всички тези обекти ще повишат потенциала на Велико Търново да привлича повече туристи от страната и чужбина. Виждането си той сподели и с чуждестранни студенти по мениджмънт, с които се срещна вчера следобед. Пред тях градоначалникът коментира текущите ремонти по европейски програми в старата градска част, които се очаква да приключат преди началото на активния туристически сезон през април. „ Да това създава неудобство и на туристите, и на гражданите, но в крайна сметка някои от тротоарите не бяха сменяни повече от 35 г.”, поясни Панов.

Подновени и с енергоспестяващо осветление ще са всички улици от централната поща до Царевец. Сграфито-паната по ул. „Стефан Стамболов” и в близост до пл. „Велчова Завера”, дело на изтъкнати наши майстори-стенописци, също ще бъдат реставрирани, категоричен е кметът. „Това е нашата стратегия, действително градът да бъде привлекателно място. Не само с историята си, не само с архитектурата, но и с достъпната градска среда”, коментира Даниел Панов.