Култура Любопитно

350 танцьори мерят сили на „Болярско надиграване”

Община Велико Търново и фолклорен клуб „Валденс Победа” организират Х Национален фолклорен фестивал „Болярско надиграване”, който ще се проведе на 12 юни (събота) от 9:30 часа в Двореца на културата и спорта „Васил Левски” във Велико Търново. Входът е свободен.

Право на участие имат всички непрофесионални клубове и формации от страната изучаващи български народен фолклор. Ограничение във възрастта на участниците няма. 350 танцьори от 17 клуба в България ще мерят сили на тазгодишното събитие. Велико Търново ще бъде представено от Фолклорен колектив „Плетеница”.

Целта на феста е популяризирането, запазването и развитието на българския танцов фолклор; представяне на творческия репертоар, изграждането и усъвършенстването на добро сценично и техническо изпълнение на участниците.

„Болярско надиграване” ще протече в два етапа. Първият е „Българско хоро и хореографска разработка”, а вторият етап е за наградата на Валери Вълев, който е създател на фестивала, като тази година акцентът пада върху „Чичовото” хоро. Емоционалното изпълнение е критерий за оценяването при втория етап на състезанието.

По три призови места ще има във всеки раздел. Търновци и участниците във фестивала ще номинират за награда „Царска корона” и  най-красивите боляри.

Публиката, която е предвидена е до 50% от капацитета на ДКС „Васил Левски”.

Гергана Нинова