Икономика

33 проекта за 265 000 лв. получават финансиране в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда” 2018

33 проекта на общини, кметства, училища и детски градини от Великотърновска и Габровска област ще бъдат финансирани в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда” и обявения от Министерство на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда конкурс на тема „Обичам природата – и аз участвам” 2018. За реализиране на всеки класиран проект ще бъдат предоставени средства в размер до 10 000 лева за общини и кметства и до 5000 лева за учебни заведения.

Най-много проекти ще бъдат финансирани в общините Габрово, Свищов и Трявна, по три в Дряново и Лясковец. Два общински проекта са одобрени на Златарица, на кметствата Ресен и Балван от община Велико Търново, по общински проект и проект на детска градина в община Горна Оряховица и Севлиево. Община Елена и ДГ „Пламъче“ от Дебелец също получават финансиране. Кметството в с. Ресен получава до 10 хиляди лева за реновиране и възстановяване на зони за отдих и ремонтиране на детските съоръжения в парк „Св. Димитър Солунски”. Проектът, спечелил финансиране от кметство Балван, е озаглавен „С грижа за децата, хората и природата”. Детската градина „Пламъче” в град Дебелец ще бъде подпомогната с до 5 хиляди лева по програмата, а проектът на учебното заведение е озаглавен „Опазването на природата е в моите ръце”.

Проектите са за възстановяване на зони за отдих, ремонтиране на детски и спортни съоръжения и за дейности необходими за учебния и възпитателен процес на младите хора.