Образование

325 са незаетите места в областта след трето класиране за прием в осми клас

След третия етап на класиране свободните места в профилираните и професионални паралелки за прием в VIII клас на средните училища във Великотърновска област са 325. В старопрестолния град те са 53, като  21 са некласираните ученици.  Най-голям брой свободни позиции има в Професионална гимназия по електроника „Александър Попов“ -19, Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – 1, а в  СУ „ Владимир Комаров“ -10. След тях се нареждат Професионална гимназия по моден дизайн – 9, Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ – 2 , СУ „Вела Благоева“ -1  и   Старопрестолна професионална гимназия по икономика – 1.

„Няма вероятност от закриване на профилирани паралелки в областта. Под въпрос е само паралелката „Асистент на лекар по дентална медицина“  в  Професионалната гимназия по електроника  в старата столица, но се надяваме, че и тя ще бъде запълнена“, увери Катя Василева – експерт по организация на средното образование в РУО – Велико Търново.

Ето и разпределението на незаетите места по градове: Горна Оряховица – 64, Свищов – 62,  Лясковец – 32,  Златарица – 31, Павликени – 27,  Стражица – 18, Сухиндол -16, Елена -13,  Полски Тръмбеш – 8.  Попълването на свободните места след трети етап на класиране е по график, утвърден от директора на приемащото училище и следва да се осъществи в периода от 04.08 до 10.09. Необходимата информация се получава от директорите на приемащите училища, където се извършва подаването на документи и класирането.

 

Пламена Димова