Образование

3180 първокурсници ще наблюдават полета на 55 гълъба в небето над ВТУ

На 1 октомври 2018 г. от 11,00 ч. пред паметника на светите равноапостоли братята Кирил и Методий ще се състои  тържествената церемония по  откриването   на   новата академична 2018/2019година.

3180 са записаните първокурсници във Великотърновския университет за учебната 2017/2018 година в различните степени на обучение:

бакалавър и магистър след средно образование – държавна поръчка и платено обучение; професионален бакалавър – държавна поръчка;

магистърски програми след завършено висше образование – държавна поръчка и  платено обучение докторанти.

В 11 от 19-те професионални направления държавната поръчка и за тази година е изпълнена на 100% . Великотърновският университет се очертава като национален лидер наред със Софийския университет „Св. Климент Охридски” в подготовката на кадри с висше образование в областта на педагогиката, хуманитаристиката, изобразителното изкуство, социалните, стопанските и правните науки, както и в IT сектора.

Откриването на новата учебна година във Великотърновския университет  ще започне с приветствие от ректора проф. д-р Христо Бонджолов.

Почетен гост на тържественото откриване на новата учебна година ще бъде г-н Красимир Вълчев, министър на образованието и науката на Република България, който ще приветства академичната общност на Великотърновския университет.

„За първи път“ – слово за приноса на Великотърновския университет през изминалите 55 години за развитието на българското образование  ще изнесе проф. д.н. Вихрен Бузов, зам.-ректор по управление на качеството и акредитацията.

Акцент на тържеството е студентската клетва, написана от  поета и драматург Радко Радков, кавалер на френската култура и двукратен носител на Наполеоновата награда  Солензара, специално за първокурсниците на Великотърновския университет през 2004 г. Клетвата ще прочете председателят на Общото събрание на Великотърновския университет проф. д-р Радослав Радев, след което студентите ще се закълнат.

55 гълъба ще полетят в небето над Великотърновския университет по случай 55-ата годишнина от неговото основаване с посланието за здраве, високи академични и лични успехи и още хиляди нови студенти.

Откриването на академичната година ще бъде уважено от кмета на община Велико Търново, областния управител, председателя на Великотърновския общински съвет, народни представители, делегация от Тверския държавен университет, Руска федерация, ръководители на държавни и неправителствени институци, възпитаници и приятели на Великотърновския университет.

След официалното откриване на учебната 2018/2019 г. първокурсниците ще имат срещи с деканските ръководства на факултетите.