Образование

30 години от дипломирането на първия випуск на специалността „История и география” честваха във ВТУ

Около 30 випускници от общо 52-ма, записани в специалността през 1984 г.,  присъстваха на тържествената среща, която се състоя в емблематичната 321 аудитория.  „Надявам се да сме поставили здрава основа, за да може името на нашия Университет да се чува с добро. Това е традицията, нещото, на което трябва да стъпят младите хора, които сега идват след нас – да пазят институцията, да се връщат обратно в своя Университет, да се опират на своите учители и преподаватели”, каза в приветствието си ректорът на висшето училище проф. Христо Бонджолов.

Проф. Людмил Спасов, зам.- декан на Историческия факултет /1983 – 1987/ припомни предизвикателствата при разкриването на специалността и заслугите на проф. Плетньов при нейното утвърждаване.

В залата присъстваха омбудсманът и първият демократично избран ректор на ВТУ доц. Владимир Попов, проф.  Атанас Дерменджиев –  ръководител на катедра „География“, проф.  Валентин Спиридонов – ръководител на катедра „Нова и най-нова обща история“, преподаватели, обучавали студентите в периода 1984 – 1989 г.

Сред гостите бе един от петте основатели на дисциплината – проф. Иван Марков. „Това е випуск, който няма да се забрави. Изключително сериозни и  креативни хора, които знаеха какво искат и как да го постигнат. Не сме имали след тях такъв мотивиран курс от студенти”, каза за Общинското радио той.

Сред гостите бе и живата легенда на катедрата – инспектор Тоня Трендафилова. „Бях им като майка, всичките ги обичах”, сподели 76-годишната  жена.

От „първоходците” в специалността е Ирена Радева. Днес тя работи в Регионалното управление на образованието във Варна и си спомня, че 1/3 от колегите й са се реализирали в сферата на просветата, останалите в публичната администрация, имат и състудент, който се занимава с международна търговска дейност.

Специалност „История и география” е единствена не само на за Великотърновския университет, но и за страната. Тя е устойчива, една от най-бързо избираните специалности, отбеляза доц. Петя Събева, вр. изпълняващ длъжността декан на Историческия факултет.

Срещата завърши с поднасяне на венец пред паметника на равноапостолите светите братя Кирил и Методий. Зад Централната библиотека бе засаден кедър, с което се постави началото на обособяване на читалня на открито. По-късно випускниците посетиха Музея на ВТУ и дариха снимки от личния си архив, документирали моменти от учебния процес и от теренните практики преди 30 години.