Денят Социални дейности

30 британски студенти стажуваха в социалните услуги в Търново през 2019-а

Общо 30 студенти по психология от 5 университета във Великобритания стажуваха в социалните услуги във Велико Търново. Летните практики на чужденците се провеждат за трета поредна година. За пръв път през 2019-а има две групи в една календарна година. Първата бе от 17 души, а втората от 13, съобщи Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и  здравеопазване“. Студентите посетиха лекции във Великотърновския университет и се запознаха с работата в Центровете в града.

Втората група в летните стажове за 2019-та пристигна на 15 юли и включва студенти от Китай, САЩ, Италия, Англия, Индия, Израел, Тайланд, Филипините и Германия. За краткия си престои у нас те успяха коренно да променят представата си за България. 19-годишната Шертан от Тайланд учи в Лондон. Преди да пристигне у нас е очаквала страната ни да е като всички останали в Европа. В последствие разбира, че качеството на предоставяните социалните услуги у нас е много по-добро и ориентирано спрямо отделния човек за разлика от Англия.

Стажовете са инициирани от българката Мирела Великова. Идеята й се е родила преди 4 години, по време на обучението й в Обединеното кралство. След първата година в университет тя решава да си потьрси стаж, но намира само доброволчески в Шри Ланка. Така решава да запознае чужденците с България. Благодарение подкрепата на Великотърновски университет и Община Велико Търново идеята й се осъществява. Първоначално договорът е бил сключен за 3 години, но след постигнатите успехи през 2019-а той е подновен за още 3 . Мирела Великова разясни, че програмата на стажовете е различна всяка година, но има обща рамка. Поради тази причина участниците се включват само по веднъж.  Всички студенти получават сертификати за преминатия стаж от Община Велико Търново и Великотърновски университет.

Диана Колева