Денят

3 октомври назад във времето

Основан е Горноджумайският благотворителен комитет „Единство“. Комитетите “Единство” са създадени в различни краища на Княжество България и Източна Румелия, за да ръководят всенародното движение на българския народ против несправедливите решения от Берлинския конгрес (1878 г.).
В хода на Първата световна война през 1915 г. Русия, Великобритания и Франция обявяват война на България. Пак в хода на войната – навършват се 90 години от абдикацията на цар Фердинанд (3 октомври 1918 г.). Под натиска на правителството и на премиера Александър Малинов цар Фердинанд I абдикира и заминава за Германия. На престола се възкачва цар Борис III, без да положи задължителната клетва за вярност към Конституцията пред Великото народно събрание.
1935 г. – разкрит е заговор на офицерите, приближени на Дамян Велчев и Кирил Станчев, звенарите, БЗНС “Пладне” и ВМРО-протогеровисти. Арестуват се около 300 заговорници. Обявява се военно положение до 25 октомври.
През 1952 г. завършва инсценираният „голям католически процес“ срещу 40 души, от които 27 свещеници и една монахиня. Те са обвинени в създаване на „шпионска и заговорническа католическа организация в България“, работила в услуга на Ватикана и на чужди разузнавания.
По света: Подтикван от френския посланик в Цариград Шарл дьо Вержен, султан Мустафа III обявява война на Русия през 1768 г. Повод за войната е намесата на Русия в полските дела, но целта на Високата порта е да възвърне влиянието и престижа си като европейска сила.
Президентът Ейбрахм Линкълн обявява през 1863 г., че всеки последен четвъртък на ноември ще се отбелязва Денят на благодарността.
През 1935 г. Бенито Мусолини издава заповед за нахлуване на италианската армия в Абисиния (днешна Етиопия).
Германия прави опит със създадената от нея първа в света балистична ракета “Фау”. При опита ракетата достига височина от 85 км. и скорост от 540 км/ч. (1942).
В Лос Анжелис през 1952 г. е направен първият видеозапис на магнитна лента. Същата година е изпитана първата английска атомна бомба.
През 1990 г. е обявено обединението на Федерална република Германия и Германска демократична република в единна държава – Германия.
На 3 октомври са родени: През 1819 г. Евлогий Георгиев – обществено-политически деец, банкер, търговец, дипломат, почетен член на Българското книжовно дружество (днес Българска академия на науките). Завещава средства за откриване на Висше педагогическо училище в София (днес Софийски университет „Св. Климент Охридски“). През 1925 г. е роден американският писател – Гор Видал.
На 3 октомври умират: Българският публицист и народопсихолог – Иван Минков Хаджийски (1944). Най-значителното му произведение – “Бит и душевност на нашия народ”, съдържа огромен фактически материал и проблематика, която за пръв път се поставя в българска наука.
Японският изобретател и бизнесмен в областта на електрониката, ръководител на компанията “Сони” – един от 5-те най-големи производители на електронника в света – Акио Морита (1999).