Община Общински съвет

3 лв. става наемната цена на квадратен метър общинско жилище в община Велико Търново

Три лева става наемната цена на квадратен метър общинско жилище в община Велико Търново. Това реши Великотърновският общински съвет. Предложението на общинската администрация за нова наемна цена на социалните жилища идва след проучване сред 12 водещи агенции за недвижими имоти в старата столица, като четири от агенциите са посочили ценови диапазон от 3 лв. до 11 лв. в зависимост от местоположението на имота, вида на строителството, състоянието му и др. 7,70 лв. е наемната цена на жилище в четирите големи квартала на Велико Търново – „Колю Фичето“, „Картала“, „Бузлуджа“ и Зона В. Именно в тези квартали са разположени и преобладаващ брой общински жилища. Вземайки предвид, че те се отдадат на нуждаещи се граждани в затруднено положение и с ниски доходи, общинското ръководство предлага наемна цена от 3 лв. на квадратен метър.

Към 1-ви март 2024 г. общинските жилища са 402, като във Велико Търново те са 396. В 364 от тях се настаняват граждани с жилищни нужди. 7 жилища се държат в резерв за хора, чиито домове са пострадали от природни бедствия и са станали негодни за живеене. 9 са служебните жилища в старата столица, а ведомствените са 11.

Град Килифарево разполага с 6 общински жилища. В 5 т тях се настаняват хора с жилищни нужди и ниски доходи, а едно е резервно за домакинство, останало без покрив заради природно бедствие.

  Мария Христова