Денят

2700 яйца и козунаци благослови митрополит Григорий

2700 яйца благослови Негово Високопреосвещенство търновският митрополит Григорий. Владиката умишлено прекъсна Светата литургията по случай Велики четвъртък в катедралния храм на Велико Търново днес, за да може предоставените от Община Велико Търново и дарители великденски яйца и козунаци да бъдат поръсени със светената вода в най-сакралния момент, а така да станат една неразривна част от божественото благословение на Христа.

Главата на Великотърновската света митрополията благослови инициаторите, като припомни на всички миряни, че благословените храни ще се раздават в нощта на Възкресение.

„Велики четвъртък е нещо особено трогателно в богослужебния чин на Страстната седмица и по една прекрасна традиция, която имаме – заедно с отношението – добро, примерно, което имаме с Община Велико Търново, заедно с кметството, ние винаги на Велики Четвъртък правим освещаване на яйчицата, за които те се погрижват и намират дарители” поясни митрополитът. Негово Високопреосвещенство по традиция припомни на миряните хилядолетните традиции на Божествения огън, който всяка година събира християните в Йерусалим, откъдето се пренася и пламва из кандилата на всички православни храмове по света. Григорий призова присъстващите да пазят българските традиции и така, както някога страната ни е дала възпитание на цяла Европа и света – и днес да бъдем най-добре възпитани от всички и да следваме своята божествена мисия да носим светлина на другите народи.

Катедралата „Рождество Богородично“