Община Общински съвет

270 нови паркоместа са създадени през 2022 г. във Велико Търново

270 нови паркоместа са създадени през 2022 г. във Велико Търново, като голяма част от тях на разположени по ул. „Александър Бурмов“, ул. „Димитър Рашев“ и около детска градина „Шареният замък“. Общо местата за паркиране в града надхвърлят 610, а в кварталите то е безплатно. Това каза днес кметът на общината инж. Даниел Панов в отговор на питане от общинския съветник Михаил Михалев, свързано с проблемите с паркирането в областния град.

13 607 кв. м са свободните общински зони за трайно ползване, които могат да се използват за паркоместа, а автомобилите на великотърновци под 5 тона надхвърлят 50 000, подчерта кметът Панов. „Как да се съберат тези коли върху 13 607 кв. м. Отделно проблем е паркирането на служебни автомобили пред блоковете – тези коли трябва да се спират в базите на фирмите, а не пред домовете на хората.“ – подчерта кметът. По думите му, той всеки ден подписва заповеди за репатриране на изоставени и излезли от употреба автомобили, които също заемат паркоместа.

Служители на ОД „Паркинги и гаражи“ контролират граждани да не запазват места с всякакъв вид начини и предмети, но те нямат право да налагат санкции, припомни кметът. При установяване на подобни нарушения се сигнализират органите на реда.

90 нови места за паркиране се обособяват по протежението на ул. „Козлодуй“, която се подготвя за асфалтиране. През следващата седмица предстоят консултации с експерти относно схемата за градския транспорт, която е остаряла и трябва да се изработи нов вариант. „Няма как, обаче, паркирането в целия град да е безплатно. Такова е във всички квартали. Иначе ще настъпи още по-голям хаос.“ – коментира инж. Даниел Панов.

Мария Христова