Денят Политика

26% е избирателната активност в област Велико Търново към 16 ч.

26% е избирателната активност в област Велико Търново към 16 ч., като най-висока – 30%, е в община Сухиндол. Следва община Велико Търново, 29% от чиито жители са отишли до урните. Трета по активност е община Елена – 28%.

Само една от политическа партия отчита към момента РИК – Велико Търново. Тя е от политически представител в изборна секция в с. Недан, който се жалва от „указан натиск и тормоз, като без основание са повикани органите на МВР срещу него.“

Установено е при проверка, че мъжът е разговарял с лица пред секцията, което част от членовете на СИК и представители на политически сили са възприели като агитация за гласуване в полза на конкретен субект. При влизането си в помещението на СИК, не се е легитимирал, не е имал отличителен знак и не е представил пълномощно. Застанал е непосредствено до машината за гласуване по начин, по който е можело да бъде разкрит вота на избирателя.

Помолен е да се легитимира и да си постави съответния отличителен знак, както и да се премести на друго място. Между членовете на СИК и упълномощения представител е възникнал спор, което е довело до нарушаване на реда в изборното помещение, поради което председателя на СИК е сигнализирал органите на МВР.

При извършване на проверката представителя на политическата сила продължава да е на място, указано му е че следва да бъде с поставен отличителен знак, няма право да извършва агитация и следва да спазва ред, в противен случай ще бъде отстранен от помещението.

РИК-В. Търново е приелма, че поведението на председателя на СИК е в съответствие с Изборния кодекс и е оставила жалбата като неоснователна.