Здравеопазване Образование

26 деца от СУ „Емилиян Станев“ са под карантина заради заболял учител

Във връзка с лабораторно потвърден случай (с PCR-тест) на COVID-19 при педагог в СУ „Ем. Станев“ – Велико Търново, под карантина за 10 дни са поставени 26 контактни деца от съответната паралелка и 1 учител, и са разпоредени противоепидемични мерки – почистване и четирикратна дезинфекция на всички повърхности и помещения в сградата на училището, преминаване от присъствено обучение към обучение от разстояние в електронна среда и др.

За периода 19.01.2021 – 01.02.2021 г. за област Велико Търново е отчетена 14-дневна заболяемост от 64,1 на 100 хил. души. През последното денонощие новорегистрираните случаи на COVID-19 са двадесет и три (23).

От днес, 2-ри февруари, продължава ваксинирането на медицински специалисти, педагози и друг училищен персонал с ваксината на Pfizer/BioNTech (четвърта доставка за област Велико Търново – 109 флакона), включени във фази I и II на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

Към днешна дата с бързи антигенни тестове за COVID-19 са изследвани общо 943 души от персонала в училищата на област Велико Търново, резултатите на които са отрицателни, с изключение на 2 лица. С предписания на РЗИ – Велико Търново те са поставени в домашна изолация за 14 дни. Изследванията с бързи антигенни тестове продължават в община Стражица.