Образование

26 богослови и иконографи от ВТУ получиха дипломи

На Никулден по традиция Православният богословски факултет при Великотърновския университет изпраща своите абсолвенти. 7 бакалаври и 18 магистри приключват обучението си в двете специалности „Теология” и „Църковни изкуства”, съобщи зам.-деканът на факултета доц. Светлозар Влайков. Официалната церемония по връчването на дипломите се състоя след празничната литургия в църквата „Свети Николай”.

„2018 година е сред най-успешните за нас. Според рейтинговата система направлението ни „Религия и теология” заема второ място, а „Църковни изкуства” се класира на престижната трета позиция. Акредитирана беше и докторска програма по иконопис. Доктори по църковни изкуства не се произвеждат никъде другаде освен в нашия факултет”, отбеляза доц. Влайков. Като постижение за качественото образование в учебното звено зам.-деканът изтъкна внушителния брой докторанти – 49, от които 6 тази година успешно са защитили дисертации. Сред тях е митрополитът на Гостивар Йосиф. Предстои научни трудове да защитят един свещеник от Русия и двама от Румъния.

„Благодарение на оценката от 9,45 привличаме и повече студенти. В степен магистър обучаваме в момента две жени от Южна Корея.  Но най-важното събитие бе обявяването на Струмишкия митрополит Наум за почетен доктор на Великотърновския университет. Това получи изключителен международен отзвук, смятам, че допринася и за развитието на българо-македонските отношения”, коментира доц. Влайков. По негови думи Университетът е разпознаваем вече в чужбина. „Принос за това има изложбата на наши студенти и преподаватели в Българския културен институт в Париж. Експозицията беше много добре оценена. Предстои възпитаниците ни да се представят със свои творби и в навечерието на Рождество Христово”, каза зам.-деканът на Православния богословски факултет.