Любопитно

Европа директно във Велико Търново организира „заседание” на Европарламента

  Национални ученически симулации ще домакинства в старата столица Европа директно – Велико Търново през октомври. В Музей „Възраждане и Учредително събрание” в последните два дни на месеца 120 средношколци от 18 области ще симулират заседание на Европейския парламент и заседание на Съвета на Европейския съюз.

Отборите ще включват по петима младежи, които догодина през май за първи път ще гласуват на евроизборите. Участниците в симулацията ще оформят и пет от общо седем парламентарни групи, аналогични на Европейския парламент. Как да се формира новият европейски бюджет за периода 2020 – 2027 година   ще е основната тема на дискусиите. В тях ще участват и две международни групи от Хърватия и Румъния”, сподели доц. Теодора Калейнска – ръководител на Европа директно във Велико Търново. Гости на Националните ученически симулации в старата столица ще бъдат евродепутати и представители на Генерална дирекция „Комуникация” на Европейската комисия.

   Историческо рали предвиждат домакините за 1 ноември. То е на тема „Моята Европа, моят град”. По време на него великотърновски средношколци ще запознаят гостите чрез пет маршрута със забележителностите на Велико Търново и Арбанаси.

Още по темата чуйте от доц. Теодора КАЛЕЙНСКА – ръководител на ЕВРОПА ДИРЕКТНО – ВЕЛИКО ТЪРНОВО: