Денят

25 май в историята

През 1856 г. на 25 май избухва въстание в Северозападна България, наречено Димитракиева буна. То е ръководено от Иван Кулин и Димитър Петрович. Подготовката за въстанието започва още преди края на Кримската война, но организаторите смятат, че с въоръжени акции ще привлекат вниманието на великите сили към българския политически въпрос. Според предварителния план въстаниците трябва да нападнат Белоградчик, но вследствие на предателство турските части успяват да ги обкръжат и разбият.

На този ден през 1872 година Екзархийският съвет утвърждава Иларион Макариополски за Търновски митрополит. Иларион Макариополски е роден през 1812 г. в гр. Елена, светското му име е Стоян Михайловски. Съратник е на Неофит Бозвели в борбата за извоюване на църковно-национална независимост. За активната му дейност по искане на Цариградската патриаршия през 1845 г. е заточен в Света гора. Освободен от там през 1850 г., той разгръща още по-активна дейност в църковно-националното движение. Избран е за духовен глава на цариградските българи. На 3 април 1860 г. Иларион Макариополски извършва провокация спрямо цариградския патриарх, като отказва да спомене името му в тържествената великденска литургия. С този акт по същество той дава открит израз на желанието на българския народ да скъса с върховенството на Патриаршията и с гръцката църковна зависимост. За тази си смела постъпка той е отново заточен, този път в Мала Азия, където остава до 1864 г. Умира на 4 юни 1875 г.

През 1876 г. тежко раненият Стоил войвода, Георги Дражев и придружаващите ги четници са обградени в гората до с. Икисча (дн. Близнец) и заловени. По пътя за Сливен Стоил войвода е обезглавен. На 25 май 1919 се провежда 22-ият конгрес на БРСДП (т.с.), който променя името й на БКП (т. с.). Приета е програмна декларация в духа на болшевизма. След конгреса започва да се изгражда нелегална военна организация на БКП. Конгресът приключва на 27 май 1919 г.

През същата година и в същия ден в София е проведена конференция на Добруджанската организация, която издига идеята за автономия на Добруджа с оглед присъединяване към България.

През 1978 г. започва строежът на Народния дворец на културата в София. НДК е най-мащабният мултифункционален комплекс в Югоизточна Европа. НДК обединява 13 зали и 55 конферентни помещения с капацитет от 100 до 4000 места.