Здравеопазване

24 179 души от област Велико Търново са със завършен имунизационен цикъл

По данни на Единния информационен портал – COVID-19 към 00:00 ч. на 20.07.2021 г. в област Велико Търново са поставени общо 49 351 дози (с натрупване), от които през последното денонощие – 157 (Comirnaty – 95; Moderna – 8, AstraZeneca – 2 и Janssen – 52). През седмицата продължават ваксинациите срещу COVID-19 в разкритите временни имунизационни кабинети в лечебни заведения и в РЗИ – Велико Търново, в практиките на общопрактикуващите лекари, както и на записаните чрез електронния портал за регистрация на ваксинация срещу COVID-19 лица.

На 22 и 23 юли с имунизации и реимунизации срещу COVID-19 ще бъдат обхванати лица от малки населени места на територията на община Елена (Майско, Илаков рът, Константин, Беброво, Тодювци, Тумбевци и гр. Елена) от мобилни екипи на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ и ЦСМП – Велико Търново, и Специализирана болница за активно лечение по кардиология – Велико Търново, по предварително уточнени график и пунктове (в селата Майско и Илаков рът, и гр. Елена). Инициативата е на Общинска администрация гр. Елена, РЗИ – Велико Търново и цитираните две лечебни заведения за болнична помощ.

В периода 19 – 23 юли  ще работят „зелени коридори“, в които приоритетно ще се ваксинират лицата на възраст над 60 години и лицата с хронични заболявания (подробна информация е публикувана на интернет страницата на РЗИ – Велико Търново – рубрика „Актуално“, „Имунизационна кампания“ – „Зелени коридори“).

За периода 06.07. – 19.07. за област Велико Търново е отчетена 14-дневна заболяемост от 12,0 на 100 хил. души население. През последното денонощие  новодиагностицираните случаи на COVID-19 са четири (4).