Култура Община

24 фолклорни групи участваха в общинския празник „Че се е пролет пукнала”

На двадесет и петия Общински празник на народното творчество и бит  „Че се е пролет пукнала „, провел се по традиция на Лазаровден,  в НЧ „Просвета с. Беляковец взеха участие 24 групи за изворен фолклор, които представиха 14 характерни за региона обичая и богат песенен репертоар.

Коледарски благословии представиха децата от читалището в с.Буковец: „Лазарчице – китчице’ бе обичаят на клуб „Краезнание“ от гр. Дебелец“; ‘Момичешки игри и залъгалки’ представи детска фолклорна група ‘Ресненче“, която спечели за комплексно преставяне и наградата на кмета на с.Беляковец Албена Беренска.

Наред с обичаите от календарно – обредния цикъл – „Игнажден“, „Бъдни вечер“: „Надпяване на пръстени на Васильовден“; Бабинден“, „Лазара“; „Велики четвъртък“ и др. на сцената присъстваха и семейно-битови обичаи като ‘Повойница“, „Хотнишки  мизлиш“ и „Тлака“.

Жури в състав етнографът Галя Чохаджиева и етномузикологът Михаил Дюлгеров класира най-добре представилите се по категории.

Първата наградата за  най-добре представен обичай спечели ГИФ „Зелен бръшлян“ от НЧ „Народна просвета“ с. Ресен, а за най-добра певческа група бе наградена ГИФ „Леденишки баби“ при НЧ „Поука“ с.Леденик.

Наградени бяха и колективите от Дебелец, Хотница и Самоводене.

Празникът е подготвителен етап за предстоящия на 24-25 юни Национален Петропавловски събор на народното творчество.