Денят

24 септември назад във времето

1689 г. – Български доброволци участват в атаката на Ниш на страната на австрийската армия по време на Австро-турската война.

1852 г. – Проведен е първият полет с дирижабъл от французина Анри Жифар.

1872 г. – В българския храм в Цариград се прочита разпространеното из цяла България послание на Антим I срещу схизмата. Отправени са послания и до всички православни църкви.

1915 г. – България в Първата световна война: С указ на цар Фердинанд I за главнокомандващ на Българската армия е назначен генерал-майор Никола Жеков.

1918 г. – България в Първата световна война: Избухва бунт сред отстъпващите войски на Българската армия, известен като Войнишко въстание.

1923 г. – В Берлин е прожектиран първият озвучен филм.

1925 г. – Български бежански въпрос: 42 Правителство на България депозира молба в Обществото на народите за отпускане на Бежански заем от 3 000 000 английски лири.

1931 г. – Подписана е първата международна конвенция, ограничаваща лова на китове.

1937 г. – Започват първите оперативни учения на българската войска след края на Първата световна война, които се провеждат край Попово и остават в историята като Големите царски маневри.

1970 г. – На Земята успешно се завръща съветската сонда Луна 16 – първият космически апарат, успял да кацне на повърхността на Луната и да вземе образец от повърхността.