Здравеопазване

230 медици се включиха в седмата национална педиатрична конференция в Арбанаси

230 медици участваха в двудневната национална педиатрична конференция, която се проведе в Арбанаси. Тя се организира за седма поредна година и се утвърди като единственият форум, представящ детското здравеопазване в Северна България. Темата на това издание беше „От симптома към диагнозата“.  В него бяха  коментирани основно клинични случаи на специалисти от медицинските университети в София, Плевен, Варна, Стара Загора.

На националната педиатрична конференция в Арбанаси представиха около 60 доклада. Една част от тях бяха на по-млади специалисти, които редом с утвърдени имена успешно споделиха свои проучвания или случаи от последната година. Педиатрите активно се включиха в ковид пандемията. Много специализанти бяха дори командировани в ковид отделения. Натрупаният опит бе споделен от редица участници, като бе акцентирано и на усложнения при децата в пост ковид синдрома – на сърдечносъдовата система, съединителната тъкан, ревматоидни и др. Като общ извод се очерта, че педиатрите трябва да са особено внимателни с малките си пациенти, преминали ковид и да следят състоянието им за евентуални последствия от това тежко заболяване.

Организатор на националната педиатрична организация е детското отделение на областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново с началник д-р Валентин Точков. Форумът за пореден път бе под егидата на Детската университетска клиника в Плевен.