Култура

223 870 туристи са посетили музейните обекти във Велико Търново и Арбанаси до края на август

223 870 туристи са посетили музейните обекти във Велико Търново и Арбанаси от началото на годината до края на месец август. Няма съществено повишение или намаление на посещенията спрямо същия период за предходната година, но нивата са все още наполовина спрямо данните за 2019-а, когато туристите са били над 480 хил. Тези нива са трудни за достигане, тъй като това са най-високите стойности отчетени през последните 20 години от Регионалния исторически музей във Велико Търново, обясни д-р Теменуга Георгиева, завеждащ отдел „Връзки с обществеността“ в институцията.

През 2022-а най-много са посетителите от България, като това е трайна тенденция. Следват туристите от съседна Румъния, които за първите 8 месеца на годината са над 20 000. Традиционно висок е броят и на гостите от САЩ и Великобритания. Общо чуждестранните посетители до края на август са над 72 000. Тази година се наблюдаваотлив на туристите, които пристигат с круизи. Причината е пониженото ниво на водата по р. Дунав.

Най- посещаваните от чужденци обекти  са Архитектурно-музейния резерват „Царевец“ и обектите на Арбанаси. Във фокуса на учащи и студенти попадат още музей„ Възраждане и Учредително събрание“, църквата „Св. 40 мъченици“ и Мултимедийният посетителски център. Родните туристи се насочват към всички гореизброени обекти, като се наблюдава интерес също към крепостта Трапезица и Никополис ад Иструм.

Диана Колева