Спорт

22 отбора участваха в детския риболовен турнир „Без покрив и стени”

44 по-малки и по-големи участници, разпределени в 22 отбора, се включиха в детския риболовен турнир „Без покрив и стени”. Инициативата под мотото „Компютър загърби и плувката следи” се проведе вчера на язовир „Кална кория”  край село Буря. Организатори на атрактивната надпревара са кметството в Ново село и Българска федерация по риболовни спортове, в партньорство с Община Велико Търново, Сдружението на кметовете и кметски наместници и Центровете за работа с деца и младежи в общината.

„Старт на състезанието в 10 часа даде заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова. Риболовът продължи три часа. Преживяването беше изключително приятно както за участниците, така и за многобройните посетители на турнира. За това спомогна и хубавото време. Нямаше и дете без уловена рибка. След надпреварата направихме дискотека, за участниците бяхме подготвили и обяд. През това време съдийският екип изцяло от представители на федерацията излъчи победителите”, разказа кметът на Ново село Христо Христов.

Първи във възрастовата група до 12 години е отборът на Велико Търново – Георги Георгиев и Мартин Йорданов, с уловена риба 9 кг и 500 г и 4 наказателни точки. Втори са Ивелин и Александър Пантелееви с 4 кг и 400 г и 7 наказателни точки, а трети се класира отборът на Килифарево – Симон и Димитър Косеви, с улов от 2 кг 950 г и 11 наказателни точки. Само 125 г улов не достигна на малкия отбор от Ново село – Атанас Атанасов и Мартин Енчев, които бяха с равен брой наказателни точки с класираните на трето място.

Победител в надпреварата във втора възрастова група от 13 до 17 навършени години е отборът на Мариян Маринов от Присово и Крум Христов от Велико Търново с общ улов от 6 кг и 475 г, които се оказаха и с най-малко наказателни точки. Втори остана тимът на Балван – Мартин Господинов и Георги Георгиев,  с 1 кг и 525 г риба и 6 наказателни точки, а трети в надпреварата е отборът на Габрово – Даниел Пенчев и Стоян Андреев, с 5 кг и 250 г уловена риба и 7 наказателни точки. За окончателното класиране важна роля според регламента на Българската федерация по риболовен спорт имат наказателните точки.

Наградата за най-едра риба отиде при Мариян Маринов от Присово, който хвана шаран тежък 4 кг и 450 г. За най-атрактивен състезател бе определен темпераментният Даниел Пенчев. Идеята да се връчи награда за най-голям карък бе претрансформирана в приз за „Най-къпан червей” и отиде при Христина Генова от Габрово, която се оказа първенец от редица други риболовни турнири. „Това илюстрира пред участниците как веднъж можеш да бъдеш първи, а друг път късметът да не е на твоя страна”, коментира кметът Христо Христов. Той уточни, че най-малък е бил отборът на своеобразните домакини от село Буря. Неговите участници са били тригодишни, но са се справили отлично, ловейки почти сами спокойно риба. „Благодаря на всички спонсори, на Община Велико Търново, на екипите от РУ на МВР в Севлиево, които се грижиха за реда, на родителите, участниците и гостите. Намеренията ни са детският риболовен турнир да стане традиционен, като разширим и териториалния му обхват до областен. Разбира се в него са добре дошли и желаещи от съседните на язовира, където го провеждаме, Севлиево и Габрово”, сподели още кметът на Ново село Христо Христов.