Денят

214 чувала с отпадъци събраха доброволци при почистване около въжения мост в кв. „Чолаковци“

45 доброволци се включиха в съботното почистване около въжения мост в кв. „Чолаковци”. Сред тях имаше и десетина деца, част от тях ученици в местното училище „Владимир Комаров”. За два часа бяха събрани 214 чувала с отпадъци. Сред тях пластмасови бутилки, метални кутии, цели торби с боклук приготвени за контейнер, но хвърлени към реката, стара дограма, ел. уреди, много дрехи и строителни материали.

„Покрай рибарските седенки е така – замърсено. Не успяхме да изчистим покрай самите рибари, защото те не помръднаха от местата си и там си остана замърсено. Не знам дали ги трогнахме с народната музика и това че изчистихме покрай тях. На тях им кълвеше, въпреки, че вадеха рибите измежду разнородни боклуци на брега. Квартал “Чолаковци“ и бреговете на река Янтра се оказаха за пореден път едно от най-замърсените места, които съм виждал. Беше плачевно, но благодарение на доброволците мястото светна за 2 часа. Благодаря на всички за усилията и подкрепата.Надявам се, примерът да бъде видян и мястото да остане чисто поне за малко, а живущите там и тези, който четат и гледат снимките да се замислят”, написа Влади Ванков, доброволец и един от основателите на „Доброволно чистене – Велико Търново”.

Организаторите вярват, че все пак кварталът може да бъде чист. Реално големите петна са още 4-5 . Останалите отпадъци са между блоковете. И с правилно организиране на ежегодни събития за 3 години, кварталът може да бъде напълно изчистен.