Образование

21 815 ученици от област Велико Търново тръгват на училище

1805 от тях са записани в първи клас, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Розалия Личева. По механизма за обхват и задържане на децата в просветните институции ще бъдат обходени 131 адреса на ученици, за които няма никаква информация, ще бъде проверен и статусът на близо 2000 ученици, за кои се предполага, че са заминали в чужбина, уточни Личева.

Към 7 септември действащите обяви за наемане на преподаватели са 29 – най-много за начални учители. По думите на началника на РУО всички учебни заведения ще бъдат ресурсно обезпечени с учители до началото на годината.

Четири от школата ще ползват само електронни дневници. Това са търновските „Емилиян Станев”, „Бачо Киро” и „Петко Р. Славейков” и СУ „Иван Момчилов” в град Елена. 53 от училищата ще използват активно е-дневниците, но и хартиения им вариант.

Поради продължаващи ремонти възпитаниците на Спортното училище ще започнат обучение в сградата на Професионалната гимназия по електроника, а учениците от СУ „Г. С. Раковски” в СУ „Вела Благоева”, каза Розалия Личева. След  17 септември ремонти ще има и в детските градини „Ален мак”, „Рада Войвода” и „Пролет” във Велико Търново, както и в СУ „Вичо Грънчаров”  и ПТ „Атанас Буров” в Горна Оряховица,  СУ Иван Момчилов” – град Елена, и в Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов”.

Школският звънец ще удари в общо 84 училища в областта. Началното училище „Никола Козлев” в Лясковец и основното в с. Караисен се закриват. Училищата в с. Майско и Джулюница се преобразуват в обединени.

Не се очаква закриване на паралелки след третото класиране на седмокласниците, заяви Розалия Личева