Култура Любопитно

20 семейства вплита в състава си школата за народни танци „Плетеница“

Те са весели, те са енергични, те са танцуващи! И са семейства! Близо 20 на брой, част от голямата фамилия на танцовата школа за народни танци „Плетеница” на великотърновския хореограф Николай Корчев. С чар и харизма, младият мъж ги увлича всички – и мъже, и жени, и деца.

Една добра формула за забавление на цялата фамилия дава Ивелина Хрисимова. Тя е от старата столица, на 40 години, омъжена, с две деца – на 12 и 8 години.

Любопитен факт е, че цялото семейство ходи на народни танци. За тях и страстта към музиката, разказва: „Бяхме в различни групи, но сега Нико ни обедини в една. Децата допреди лятото посещаваха детската група. Очакваме септември, за да стартира отново. Момичета много харесаха хореографа. И при идване на наши репетиции, поискаха да танцуват. Така всички танцуваме. Много обичам народните танци и преди две-три години, при организирана хоротека в парка „Дружба” видях Нико и си казах: „Това е моето момче”. И до вечерта се включих в групата. Енергията е неописуема от музиката, разговорите по време на репетиции. По-положително настроение сме всички. Следват разговори у дома след тренировките – кой пропуснал някоя стъпка, кой искал малко повече да разбере за хорото… Магия наистина е танцът, българският фолклор. Аз съм тренирала като дете танци. Осъществих една моя мечта с танците, изпитвам едно красиво блажено чувство. Един вътрешен мир постигнах”, усмихва се Ива.

Другата прекрасна дама – Руми Узунова, също играе танци с цялото си семейство – съпруг и дете.

В началото бях скептично настроена. Нямах никакво чувство за ритъм. Но Нико ни запали. Първо съпругът ми, който е играл като младеж, отиде с Никол на тренировки в детската група. След това се записа и той, увлече и мен. Успях да вляза в танца. Нико го обяснява много лесно и достъпно. С повторение се получава. Ако не ни се ходи на нас, Никол веднага казва: „Няма да пропусна тренировката” и става едно приятно задължение. И тримата ходим заедно. Обсъждаме си стъпки след това. Пускаме се клипчета в ю туб, в къщи потренирваме. 30 хора знаем вече. Всеки от трима ни има различни предпочитания. Никол харесва Шопско водено хоро, аз – Филиповско, съпругът ми – Софка. Аз обичам по-бавните. Засега сме упорити и ще ходим на танци. Дъщеря ни е стимул. Ходила съм на фитнес. Много по-скучно ми е там. С танците е различно – повтаряме движения, но научаваме и нови стъпки. Едно голямо семейство си ставаме всички танцуващи”, оптимистично обяснява Руми.

Има и още истории на семейства, все различни, но и все еднакви! Обединява ги любовта към българското и родното, което носи всеки един от нас, там дълбоко, в душата и сърцето.

Кремена Крумова – Попова