Образование

20 комплекта учебници за осмокласниците на СУ „Вела Благоева“ дари издателство „Просвета“

Двадесет комплекта учебници за бъдещите осмокласници на СУ „Вела Благоева“ дари  издателство „Просвета“. Благотворителният жест е по повод 36-ия патронен празник, който учебното заведение отбелязва днес.

Водени от оркестъра на НВУ „Васил Левски“,  ученици и учители преминаха с празнично шествие по улиците на кв. „Зона Б“. По-късно те бяха посрещнати в училищния двор с изпълнения на оркестъра от СУ „Емилиян Станев“ Джуниър бенд и концерт на Михаела Филева.

„Искахме един по-различен празник, който да компенсира това, че не можахме да шестваме на 24 май, и то втора година. Мисля, че се получи красиво“, каза директорът Ангел Янчев. Той отчете със задоволство постигнатите резултати на зрелостниците на матурите, както и на четвъртокласниците на външните оценявания. „Имаме двама ученици с отлични оценки на изпита по български език и литература, един с Отличен 6,00 на теста по английски език и за първи път отлична оценка на изпита по химия, което е уникално за нашето училище. Успехът на четвъртокласниците  е с 3-4 единици по-висок от средния успех за страната. В едната паралелка с 20 ученици успехът по български е Отличен 5,60, без нито една четворка, а средният успех по математика е между Много добър 5,10  и 5,30“, изтъкна Янчев.

96 първокласници са класирани за новата учебна година. Близо 70 вече са записани, допълни училищният директор.

СУ „Вела Благоева“ приема ученици след завършен VII клас в профилите „Предприемачески“ и „Обществени науки“ – с разширено изучаване на предметите история и цивилизации и философия.