Денят Култура Община

20-годишна колумбийка с африкански произход грабна приза „Мис Фестивал“

За двадесети пореден път се проведе конкурсът „Мис Фестивал“ в рамките на 22- рия Международен фолклорен фестивал. В надпреварата се включиха 16 момичета от 8 различни държави. Състезанието се проведе днес на басейна до Радиотехникума. След представянето на участничките всяка от тях имаше възможността да омагьоса журито и гостите с танц.

В състезанието България бе представена от талантливата Мила от ТС „Търновче“, която зае почетното 4-то място. Тя бе облечена в осъвременена народна носия и изпълни самостоятелен танц със сложни акробатични елементи, който възхити зрителите.

Вдясно Мария Сахварелите, Грузия

От Грузия се включиха четири участнички. Те се представиха с общ традиционен танц с дайре. Една от тях- Мария Сахварелите добави към короната от костюма ѝ  и тиарата за  третото място в състезанието.

Страстното танго на красавицата от Аржентина Росио Санчес я постави на второ място в надпреварата.

Призът „Мис Фестивал“ грабна 20-годишната колумбийка Лина-Мария Ургада. Тя изпълни фолклорна песен, характерна за страната ѝ.  После се впусна в ритъма на африкански танц.

За пръв път посещава България. За сметка на това има богат опит в конкурсите за красота. До момента е спечелила редица награди, сред които “ Мис Африканска принцеса на Колумбия“, „Принцеса на туризма“ и „Мис  Чантадор“.  Поредната корона тя получи от президента на Международния фолклорен фестивал Емил Павлов.

Талантливата колумбийка участва в Артистична компания „Мангларес“ като певица. Танцът, който представи пред публиката е наследството от историята на народа ѝ.

Инструментите, които се използват като съпровод са перкусии и чинели. Танцът си има свои собствен живот. Това е африкански танц, който е предаден от дедите ми. По време на Испанската колонизация в Колумбия африканското робство е било широко разпространено. Тези танци са се използвали като защита. С тях предците ни са призовавали Бог. Криели са се в горите и са се отдавали на движенията. Танцът се изпълнява обикновено между мъж и жена. Той е символ и на привличането по между им. Понякога се вмъкват и елементи на присмех към колонизаторите„, сподели Лина-Мария.

Тя допълни, че е открива сходства между България и Колумбия. Най-вече в топлите и гостоприемни хора. През изминалата година в групата е обиколила близо 10 страни. Една от тях е и Македония. „Направи ми впечатление, че българите сте предали културата си на съседските страни и имате много сходни обичаи. Колумбия е затворена страна нашите традиции са разпространени само у нас. Затова и се увлякох по фолклора. Преди година станах  част от Артистична компания „Мангларес“. В групата участват 15-16-годишни деца. Искам да им предам заряда на нашата култура и да не забравят никога традициите си„, допълни Лина. В момента тя учи в специалност „Журналистика и връзки с обществеността“. Надява се след приключване на следването си да съчетае наученото със страстта към народното творчество.

Част от събитието стана и импровизирано българо-монголско хоро, поведено от представителката от Китай по време на соловото ѝ изпълнение. Всички участнички в конкурса получиха цветя и козметика, осигурени от спонсорите на фестивала. Първите три дами бяха украсени с ленти и корони.

Диана Колева