Община

20-годишен пациент на великотърновската болница става осми донор за годината

За осма донорска ситуация в областната болница „Д-р Ст. Черкезов” за годината информират от лечебното заведение. От там уточняват, че днес 20-годишен младеж от област Велико Търново, изпада в мозъчна смърт. Причината за нея е тежка черепно мозъчна травма. Въпреки загубата, близките на мъжа са взели хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.
Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи поднасят съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която проявиха в такъв труден за момент. Техният близък е 10-ти случай на пациент, изпаднал в мозъчна смърт в стационара от началото на 2017 година, но и осми реализиран донор.
Екип на УБ „Лозенец“ взема донора за извършване на експлантация на органите – сърце, бъбреци, черен дроб. Там предстоят трансплантации на бъбреците и на черния дроб, а трансплантация на сърцето ще бъде извършена в болница „Св. Екатерина“ в столицата, съобщи д-р Сибила Маринова – координатор по донорство в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“.