Здравеопазване

Д-р Любка Любенова и журналистът Мирослав Дечев разказаха на здравна среща за хобитата си

   С представяне на атрактивни хобита и арт-терапия Клубът на здравето към Регионалната здравна инспекция във Велико Търново отбеляза своя 18-и рожден ден. „ Дейността ни започна на 25 април 2000 година с 23-ма членове с различни заболявания. През този период са ни гостували 42-ма лекари с различни медицински теми и повече от десет други специалисти. Интересни теми подготвят и наши представители”, сподели председателят Стоян Долапчиев. Той припомни, че Клубът на здравето работи в  няколко направления – повишаване на здравната култура, природотерапия – част от нея са и шестте похода годишно в кампанията „Движи се и победи”, алтернативни методи за лечение и профилактика. „През тези години в Клуба са направени над 1000 посещения, преминаха и повече от 600 студенти, които ще мултиплицират нашия опит на работа, защото Клубът на здравето към РЗИ във Велико Търново е уникален за страната”, сподели още Долапчиев.

Специални гости на празничната среща със своите хобита бяха д-р Любка Любенова – председател на Национално сдружение „Седянка” и журналистът Мирослав Дечев.

Повече от 150 сувенирни лъжички от четирите континента – Европа, Азия, Африка и Америка има вече в колекцията си великотърновският телевизионер. Една от неговите страсти са пътешествията до близки и далечни дестинации. От всякъде Мирослав Дечев си тръгва със сувенирна лъжичка. Първата е закупена в Истанбул, а последната при пътуването му до Израел, където посреща Новата 2018-а година. Повечето от сувенирните лъжички в колекцията за метални, някои са посребрени или позлатени, част от нея са няколко дървени, има и една керамична.

Хобито ми е продължение на едно европейско пътуване на родителите ми. По време на него преди повече от 30 години те купуват сувенирна лъжичка от Прага, която аз намерих случайно преди около пет години. Така се запалих да набавя още от различни краища на света”, разказва Мирослав Дечев. И допълва, че всяка носи много интересна  информация  – за града, държавата, както и различни характерни символи. „ Това не е евтино хоби. Някои от сувенирните лъжички струват между 15 и 20 евро. В колекцията си имам и подарени от приятели”, откровен е с участниците в срещата младият журналист.

Д-р Любка Любенова е един от най-обичаните и уважавани общопрактикуващи лекари във Велико Търново, на която са се доверили повече от 2000 пациенти. Покрай всеотдайните грижи за тях тя намира време и за своите многобройни хобита, които вече са се превърнали в „колекция от умения”. Сред тях са брюкселската дантела и другите техники в изработването на дантела – фриволите и кене, бродерията, плъснетето…Д-р Любенова събира и народни носии. Всички усвоени женски занаяти преди десет години тя решава да сподели със съмишленички. Така се ражда настоящото вече Национално сдружение „Седянка”, което популяризира уменията на българската жена, учи последователки, представя уникални изделия в прекрасни изложби. „Преди година решихме да започнем да предлагаме  усвоените умения в печатно издание. Защото някои са изградени и събрани много трудно. Нека децата ни не казват „имало е някога”, а да имат методиките, стъпките, по които се върви в един метод било то бродерия, дантела или нещо друго”, сподели на срещата д-р Любенова.  Тя припомни на участниците в нея, че има биологично, психично и социално здраве. И докато българинът все пак се грижи и обръща внимание на физическото и емоционалното си състояние, често подценява функционирането си в социалната среда.

С много чар д-р Любенова предложи на участниците в срещата своята провокация – да си тръгнат със спомен от нея – ръчно изработен ключодържател от различни материали – топчета плъстена вълна, мъниста и други орнаменти. Увлекателно тя разказва и за магическата сила на вълната, която отнема отрицателната енергия. „Такъв род занимания създават умения при децата и ги възстановяват при по-възрастните”, коментира д-р Любенова, докато с лекота показва, помага или подсказва проект за изделие на всеки от участниците в поредната среща на Клуба на здравето в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.