Образование

183 творби участваха в конкурса „Науката преобразява животи“ на великотърновския филиал на ВМУ

    183 рисунки на деца и ученици от 20 града в страната се включиха в конкурса „Науката преобразява животи“ на Варненския медицински университет – филиал Велико Търново. Най-активни бяха Общинският детски комплекс – Школа по изобразително изкуство, ОУ „Димитър Благоев“, ДГ „Ивайло“ в старата столица, както и ДГ „Щастливо детство“ в Горна Оряховица. Като цяло най-много са участниците от Велико Търново. Творбите оцениха доц. Борис Желев – ръководител на катедра „Стенопис“ във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ и гл.ас. д-р Анастасия Тонкова от ВТУ.

В първа възрастова група от 6 до 9 години съответно първа, втора и трета награда получават таланти от старата столица – Иван Мишев от Школата по изобразително изкуство на Общинския детски комплекс, Симеон Иванов от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и Ема Богданова от ОУ „Димитър Благоев“. При участниците от 10 до 14-годишна възраст отличените с първо, второ и трето място са Вяра Пенчева от Габрово, Александрина Димитрова от Враца и Фатиме Сарвари от СУ „Николай Катранов“ в Свищов.

Конкурсът „Науката преобразява животи“ е една от инициативите на Европейската нощ на учените, която домакинства и великотърновския филиал на Варненския медицински университет. Интересът беше изключително голям, рисунките, посланията им и техниките много разнообразни. Благодаря на всички участници, на школите, училищата и детските градини, които се включиха и показаха чрез визиите на творбите значението на науката за живота ни, коментира доц. д-р Диана Димитрова – директор на филиала.