Здравеопазване

180 души консултира безплатно мобилен  екип на кардиологичната болница във Велико Търново

Безплатно измерване на кръвното налягане и консултации направи екип на Специализираната болница по кардиология във Велико Търново на желаещи граждани. През мобилния пункт пред Съдебната палата в старата столица преминаха 180 човека, основно над 60 години. За съжаление всички от тях са били с известни сърдечносъдови заболявания. При десетина пациенти е регистрирано много високо артериално налягане и е оказана помощ на място. Младите хора, пожелали да се възползват от безплатните консултации със специалист са били единици, сподели д-р Лидия Стефанова – административен директор на лечебното заведение.

Инициативата на кардиологичната болница е по повод Световния ден за борба с хипертонията – 17 май. Целта на кампанията е да се повиши информираността за рисковите фактори на заболяването, превенцията, диагностиката, лечението. Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.

Световният ден за борба с хипертонията се отбелязва за петнадесета поредна година. Инициативата е на Световната лига по хипертония. Тази кампания поставя акцент върху предсърдното мъждене като най-често и най-рисково ритъмно нарушение в резултат на артериална хипертония. Тъй като първоначалните симптоми на хипертонията са съвсем леки, често заболяването се диагностицира едва в напреднал стадий, когато са нанесени тежки и трайни увреждания на организма. Стресът, неправилното хранене и недостатъчното движение са основните фактори за повишаването на кръвното налягане.

Статистиката показва, че пада и долната възрастова граница на хипертонията и вече има регистрирани случаи на деца с това заболяване. Това налага обществото все по-ясно да осъзнае ролята на рисковите фактори като наднормено тегло, прекомерната употреба на сол, системна употреба на алкохол и намалена двигателна активност. Промените в хранителния режим и начина на живот могат да намалят риска от здравни усложнения.

„ Ние сме на разположение на гражданите на Велико Търново и областта вече 13 години. Запознати сме с лечението на сърдечносъдовите заболявания и пациентите ни се доверяват. Имаме възможност за използване в реално време на консултации от лекари с различни специалности в структурите на Българския кардиологичен институт. Екипът ни ежедневно работи, използвайки мултидисциплинарни решения.

През кардиологичната клиника във Велико Търново средно месечно преминават около 240 болни за лечение. Прегледаните пациенти са значително повече. Активно се работи по програми „Грижи за пациента“ и програмата „Живот след ковид“. Те са безплатни и достъпни за всички желаещи да се възползват от тях“, коментира още д-р Лидия Стефанова.  Тя сподели, че кардиологичната болница във Велико Търново тази година е закупила нова апаратура за проследяване на граничните коронарни стенози – последно поколение и единствена за областта.