Денят

18 души подадоха декларации в НАП Велико Търново в първия ден на кампанията

18 данъчни декларации са подадени  в НАП В. Търново в първия ден на стартиралата данъчна кампания 2019. От тях 10 търновци  са подали декларациите си за облагане на доходите по електронен път, като ПИК са използвали четирима, а останалите 6 са ползвали КЕП /квалифициран електронен подпис/. Осем данъкоплатци са дошли на място в НАП В. Търново, за да внесат своите декларации.

Заради промени в законодателството, тазгодишната данъчна кампания стартира  на 10 януари. Всички необходими формуляри за безпроблемното й протичане са на разположение на гражданите.

От приходната агенция напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2019 г. Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно във всеки офис на НАП. Плащането на дължимите данъци и осигуровки без всякакви такси, пък най-лесно може да стане с банкова карта чрез т. нар. „виртуален ПОС терминал“, която услуга е достъпна чрез портала за електронни услуги на НАП и функционира 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, както и чрез физическите ПОС терминали, общо 7 на брой, от които 6 устройства са в гр. В. Търново и едно в гр. Свищов.

Ако подадат декларациите си по електронен път  /с ПИК или с КЕП/  до 31 януари 2019 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари 2019 г.

Срокът за фирмените декларации за облагане с корпоративни данъци тази година е 1 април, тъй като 31 март  2019 г. е неделя,  и те се подават само по електронен път. Едноличните търговци и фирмите, които не са имали дейност през 2018 г. могат да не подават годишни данъчни декларации.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на приходната агенция   www.nap.bg