Култура

18 артисти твориха заедно на Графити фестивал Велико Търново

В продължение на три дена се проведе Графити фестивал Велико Търново.  Осемнадесет артисти, от които петима търновци, заедно изрисуваха 400-метровата стена в двора на Основно училище“П.Р. Славейков“.   Форумът се организира за първа година от  ателие „Пумпал“ с подкрепата на  Община Велико Търново.

„Творбите са създадени самостоятелно и без предварителна концепция. За да има синхрон между отделните артисти, чиито стилове са много различни, решихме да заложим на сходни цветове, които да придадат необходимата хармоничност на завършената стена. Всички поканени творци се отзоваха и вече работата ни е към своя край“, сподели Ганчо Ганчев- Gana, един от организаторите.

Част от програмата на фестивала на 6 септември бе и „Търново комикс джем“, организиран от екипа на комикс сборника „Ко-миксер“. Работилницата събра нови почитатели на разказите в картинки с авторите, участвали в съставянето на предишните 9 броя на сборника , за една комикс импровизация. Всеки един от творците създаде по един панел от общата история.

През трите дена за доброто настроение на всички посетители се погрижиха DJ Skill и DJ Stanchika, които озвучаваха дворното пространство до 22,00 часа. За разлика от музикалния съпровод артистите продължават и работата си и след уречения час. Най-дълго са рисували вчера, когато са оставили спрейовете след 23,00.

„За мен работата във втория фестивален ден бе повече от 12 часа. Започнах рано сутринта своята картина. Реших да направя две кученца/животни/ с две кученца /цветя/. Допадна ми играта на думи, която се получава, а този вид цветя са мил спомен от детството ми. Имаше много от тях в градината на баба ми“, обясни Ганчо Ганчев. Той допълни, че особено успешни са били детските работилници, а още от първия ден малчуганите даже са ги очаквали на игрището сутринта.

„Имаше екип от двама души, които отделиха време да запознаят децата с изкуството на рисуването със спрей и калиграфията. Момичета и момчетата взеха равно участие, а уроците им допаднаха. Всички материали за рисуване привършиха рано днес. Работилниците бяха от 10,00 до 20,00 часа . Децата, които ни посетиха бяха на възраст между 5 и 15 години. По-малките идваха с родителите си, но се забавляваха наравно с големите“, разказа още Ганчев.

Почти цялата стена вече е изрисувана, а до края на деня остават само последните щрихи. Възможно е някои от артистите да не приключат тази вечер, но с малко допълнителна работа утре сутрин съвременният стенопис ще е завършен.

Диана Колева