Образование

1757 седмокласници и 1633 десетокласници се очакват на НВО по български език и литература

1757 ученици от VII клас  в област  Велико Търново се очаква да се явят на националното външно оценяване по български език и литература, което ще се проведе на 13 юни. Те са разпределени в 51 училища, а за правилното провеждане на изпита са осигурени 426 квестори, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева. Равнището на компетентностите на седмокласниците се проверява чрез тест с общо 26 въпроса. Препитването започва от 9,00 часа, но учениците трябва в 8,30 часа да са на местата си в класните стаи и да носят задължително документ за самоличност, припомни  инж. Личева.

На 13 юни ще се проведе национално външно оценяване по български език и литература и на десетокласниците. 1633 средношколци в региона се очаква да се явят на оценяването. Той е организиран в 37 учебни заведения, а за реда, дисциплината и спазването на правилата ще се грижат 396 квестори. Изпитът започва от 11,00 часа и е  с продължителност  90 минути.

„Пожелавам успех на учениците, защото техните резултати са важни за нас. Нека да пишат максимално това, което знаят, да не подценяват въпросите, да са концентрирани и внимателни“, каза инж. Личева.