Любопитно Поминък

17-годишно момче от Павликени само` се грижи за първите си биволи

Той е само на 17 години и вече спечели Националното състезание „Млад фермер“. Сам се грижи и за първите си биволи. И казва, че щом има мерак, трудностите не биха го спрели. Той е Бойко Байчев от Павликени.

Заедно със съучениците си спечелиха второто място отборно в надпреварата, която се проведе в Добрич, а като индивидуален състезател – трето място.

„Баща ми ме запали по животновъдството.Той отглежда овце. Към днешна дата те са 20 на брой. А от скоро имаме и три бивола. Поделяме си работата. Когато ходих на училище следобед отивах да помагам. Сега като сме във ваканция по цял ден съм с животните“, усмихва се младият мъж.

Стопанството на семейството е в село Недан. А денят на Бойко никак не е скучен, признава, напротив, разнообразен е.

„Ставаме рано сутрин, изкарваме овцете, малаците, паша, след това ги прибираме, отново храним и издояваме. Ние, семейството ми се грижим изцяло за тях. Искам иновации да вкарам в стопанството като доилна техника. Искам и още животни, да ги умножа, да се развиваме“, казва Бойко и е уверен, че няма срамна работа.

Ще учи за зоотехник в Тракийския университет в Стара Загора. Ще остане и в България.

„Имам подкрепа от хората, радвам ми се, че се занимавам с това. Ако и държавата подпомага фермерите, т.е се субсидира добре сектора и младите ще се завърнат по селата“, убедено е 17-годишното момче.

Отдавна знае какво искат и как свикват със стопанина си животните. Проумял е, и че те са по-разбрани от хората. А голяма част от добитъка си има имена. Биволите са Събка, Събчо и Янка, имена, дадени им от предишните стопани. Кравата пък се казва Марина, а четири от 20-те овце също отговарят по име.

„Има време за всичко. И за работа, и за разходки, и приятелски срещи“, признава още Бойко Байчев. И знае, че няма да му бъде никак лесно като фермер, но с много упоритост смята, че ще постигне желаните цели.

Кремена Крумова – Попова